21-02-2024

De kracht van de Nederlandse taal ontdekken!

Van de buitenkant is het een gewoon, beetje saai, kantoorpand in de Axelsestraat. Maar wie één voet over de drempel zet, treedt een kleurrijke wereld binnen. Zo bont en kleurrijk als deze wereld – met vele plantjes, fleurige behangetjes en gezellige zitjes – zo kleurrijk zijn ook de cursisten die hier komen. Ze komen uit allerlei landen, met één gezamenlijk doel: de kracht van de Nederlandse taal ontdekken. 

Nog maar acht jaar geleden ging Taalkracht als eenmanszaak van start. Onlangs bereikte de taalschool een belangrijke mijlpaal: de duizendste training rolde van de persen, bijna vijfhonderd cursisten vonden hun weg naar Taalkracht. En inmiddels heeft oprichter en taaltrainer Diana Bogaert - Hemelaar, zes collega’s naast zich; enthousiaste taaltrainers die dagelijks hun stinkende best doen voor dat bonte, internationale gezelschap. 

Zij hebben ook maar één doel: zorgen dat de cursisten zich in de Nederlandse samenleving en op de werkvloer kunnen redden in het Nederlands.  Daarnaast komt één collega elke week naar Taalkracht voor werknemers die zakelijk en technisch Engels willen leren.  

Taalkracht is in acht jaar tijd dé plek geworden in Zeeuws-Vlaanderen voor expats en anderstaligen om Nederlands te leren. Want natuurlijk spreken de meeste Nederlanders Engels en is de voertaal op veel werkplekken Engels; het is wenselijk en soms zelfs noodzakelijk om ook Nederlandstalige documenten te kunnen lezen, vergaderingen in het Nederlands te volgen en in het Nederlands te praten. 

De meeste cursisten van Taalkracht willen dat ook graag, sommigen willen zelfs niets liever. Ze zijn hongerig naar informatie en zuigen kennis op over werkwoordvervoegingen, over inversie in de zinsbouw, en allerhande grammatica. Want hoe leuk is het, als collega’s in hun gezelschap niet hoeven over te schakelen op het Engels, maar gewoon in het Nederlands met elkaar kunnen blijven praten? 

Natuurlijk staat het leren van de taal op de eerste plaats, maar daarnaast wordt in de – vaak individuele – training ook aandacht besteed aan het leven in Nederland. (Gekke) gewoontes, feestdagen, cultuur, muziek, leuke uitjes, tv-programma’s, maar ook politiek en nieuws worden indien gewenst besproken. Zo kan de cursist bij het koffieapparaat of tijdens de lunch meepraten over wat collega’s zoal bezighoudt. 

Gelukkig zien de bedrijven in Zeeuws-Vlaanderen het belang van de Nederlandse taal in. Hun werknemers wonen namelijk in Terneuzen of de omgeving, en zijn dus óók een aanwinst voor de leefbaarheid van de streek. En dat is in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt heel fijn. 

Een cursiste uit Zuid-Afrika weet inmiddels aardig de weg in de streek. Ze heeft bijna alle restaurants al uitgeprobeerd, en weet precies waar ze de ingrediënten voor de Zuid-Afrikaanse keuken kan kopen. “Ik probeer wel Nederlands te spreken, maar iedereen praat hier Engels!” 

Een student uit Brazilië met kleine kinderen zou graag zijn buren uitnodigen, maar vindt dat nog wel een beetje spannend. Gewoon doen, is het advies bij Taalkracht. Of wat dacht je van kennismaken met de toekomstige leerkracht van zijn driejarige dochter op de basisschool? “Gelukkig heb ik nog een jaar de tijd!” 

Bij Taalkracht kijken we ook alweer vooruit. Naar het project Nieuwe Zeeuwen bijvoorbeeld…..maar daarover later meer!  

taalkracht

Not the information you were looking for?